Ingatlan fejlesztés, ingatlan portfólió. Megéri befektetni?

Ondrej Spodniak Premiot Group Europa Investment Property Vállalati Kötvény

Magyarországon a babakötvény, állampapír mellett egyre vonzóbb feltételekkel lehet vállalati kötvényeket vásárolni. Valóban olyan jövedelmezőek? A válság hatással lehet az ingatlanfedezettel rendelkező vállalatokra?

Először is válaszoljunk az első kérdésre.

A vállalati kötvények 5-15 százalék közötti kamattal kecsegtetnek Európában. A Cseh Köztársaságban közel 50 milliárd cseh korona (közel 600 milliárd forint) értékben vásároltak a befektetők 2018-ban vállalati kötvényt. Ha a magyar állampapírt nézzük, 2019. harmadik negyedévében folytatódott a lakossági állampapírok állományának erőteljes bővülése és futamidejének növekedése. A teljes lakossági állomány elérte a 8792 milliárd forintot.

Ezek a számok azt bizonyítják, hogy nemcsak vonzó, de jövedelmező is a befektetőknek.

Hatással lehet a következő válság az ingatlanokra?

Ha a számokat nézzük, várható egy piaci korrekció, az ingatlanok ára 5-10%-ot eshet, de ha visszatekintünk, akkor láthatjuk, hogy a 2008-as válság idején a luxus- és magasabb árkategóriájú lakások megtartották értéküket, így ezek stabil befektetésnek számítanak.

Az Europa Investment Property kötvényei mögött valós ingatlan fedezet áll, a Cseh Nemzeti Bank engedélyével jegyzett XII/2022 vállalati kötvény éves szinten 7,5% kamatot fizet. További információ: www.europaproperty.hu/kotvenyek

Források:
https://ekonom.ihned.cz/
https://www.allampapir.hu/

Fotó: Ondrej Spodniak, a Premiot Group alapítója és többségi tulajdonosa. Az Igazgatótanács és a Felügyelőbizottság tagjaként összefogja és irányítja a portfólióba tartozó valamennyi cég, így az Europa Investment Property stratégiai fejlődését.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *